What is this shit?

Mitt foto
Här presenteras och recenseras skön kultur i form av filmer som oftast ligger utanför den pisstråkiga mainstreamen. Betygen beror helt och hållet på författarens humör för tillfället och god smak har sällan företräde. Ett kulturarv som hamnat i garderobens innersta skamvrå ska lyftas fram och främjas! Samtidigt kan den stora massans film ibland få sig ett värdigt omdöme. Det är fritt fram att lufta allehanda åsikter här.

onsdag 31 oktober 2012

TERRIFIER (2011) USA, 20 minuter. Regi: Damien Leone.

 
 
Neo-grindhousig halloween
 
Utfrätt à la 70-tal? Nja, men ändå rätt coolt.
 
En ung kvinna (Marie Maser) stannar till på en bensinmack för att fylla på sin nästan tomma tank. I samma ögonblick som hon försöker hitta någon personal dyker en uppretad sådan upp som försöker jaga iväg en kufisk person klädd i clownkostym. Föga anar den unga damen under vilka fasansfulla omständigheter hon kommer att återse den mystiske clownen.

Märklig clown som gillar att smeta bajs på toaväggar. Är han månne tysk?
 
Det kanske inte låter alltför upphetsande så här i de "ursvenska" halloween-tiderna men faktum är att Leone faktiskt har fångat en riktigt bra och god gammal grindhouse-känsla i sin lilla film. Den är rå, brutal och undviker att ramla ner i något glimten-i-ögat-trams. Det kan verka tjatigt med alla dessa neo-grindhouse-filmer med pålagda repor men det fungerar bra i denna rulle, för trots att färgkorrigeringen och exponeringsarbetet inte riktigt återskapar den klassiska grindhouse-looken ser det ändå snyggt ut. Dessutom är det den råa stämningen i filmen som tar oss tillbaka sisådär en 40 år i tiden. Chris Stark och Zach Bournes musik är f ö klockren och adderar perfekt till den brutala stämningen. De goreiga specialeffekterna är mycket välgjorda och en extra guldstjärna får Leone för den klassiska sista freeze frame:en som på ett autentiskt sätt är smått ur fokus. Lysande detaljöga där! Något man däremot inte lyckats till fullo med är de klassiska chockeffektscenerna där clownen plötsligt dyker upp. Dessa är något uddlösa men i på det stora hela är detta inget att bry sig om så värst.

BETYG: 5/7 Supersimpel story som är långt från något nytt men mycket rå och bra grindhouse-stämning i denna rulle.

Happy clown.

Någon vill ha lift.

En Slipknot-medlem?

Zombies?

Vad skönt. Vår huvudperson har fått vård.

 Eller!? Notera episk oskärpa. Guldstjärna för detaljöga!
 
Trailer
 
Hela filmen!Inga kommentarer:

Skicka en kommentar